Pantera Consulting

Webmaster - Knut Holt


eMail: aquila_grande@yahoo.no

Hovedmeny - norsk tekst

Hovedmeny - engelsk tekst

Find the best hotel deal


Lenger nede på denne siden presenteres noen interessante produkter

Regler for sjakkspillet

 

Hvordan kan Du Bli en Bedre Sjakkspiller

Her er noen enkle triks du kan benytte for å øke sansynlighetene for å vinne et sjakkparti.
 

Hvordan begynne et sjakkparti

Et formål med det innledende spillet er å engasjere offiserene så tidlig som mulig, men unngå å skape åpninger som motstanderen kan true kongen gjennom.

Når en skal innlede et sjakkparti, lønner det seg å begynne med brikker ute på venstre side, det vil si flytte frem bøndene foran tårnet og springeren, samt deretter engasjere løperen og springeren på denne siden. Så lønner det seg å flytte dronningen til venstre slik at den er klar til å rykke ut gjennom åpningene som er laget.

Springeren på høyre side bør også engasjeres tidlig. Høyre side lønner det seg ellers ofte å la være lukket en stund, for å la kongen få et tilfluktssted.

En bør likevel vurdere å flytte frem bonden foran tårnet på høyre side tidlig for å kunne få ut løperen også på denne siden.

 

Når motstanderen har flyttet en brikke.

Når motstanderen har flyttet en brikke lønner det seg å foreta en noe kjedelig men meget nyttig sekvens av undersøkelser. Først når du har gjort dette, bør du vurdere det neste trekket ditt.

- Du må Alltid se etter om motstanderens brikke på det nye stedet kan true noen av dine brikker.

- Du bør også alltid se etter om du med noen av dine brikker kan felle motstanderens brikke på det nye stedet.

- Du må se etter  om motstanderens trekk har avdekket øvrige brikker nær det gamle stedet som kan trur noen av dine brikker.

- Du bør videre se etter om motstanderens trekk har avdekket noen brikker nær det gamle stedet som du kan felle.

- Du bør så tenke videre på hvilke konsekvenser motstanderens trakk kan ha noen trekk fremover og hvilke muligheter motstanderens Trekk gir deg selv i et videre perspektiv.

 

Planlegging av det neste trekket ditt

Etter at motstanderen har trukket og du har vurdert konsekvensene av trekket hans, bør du vurdere om strategien din bør revurderes. Så planlegger du det neste trekket ditt i henhold til den reviderte strategien din.

Under planleggingen bør du tenke over følgende muligheter:

Kan du ta noen av motstanderens brikker ved noe trekk, og hvilke risiki innebærer hvert trekk.

Hvilket trekk vil i neste omgang gi deg et strategisk overtak. Dette er ikke nødvendigvis det trekket som gir deg den største umiddelbare gevinsten.

Kan du sette motstanderen sjakmatt vet ett eller to trekk?

Deretter er det tid for å bruke kreativiteten din for å finne det beste trekket. På dette stadiumet bør du fri deg fra alle mulige rutiner og tenkeregler.



Før du selv flytter en brikke selv, gjør disse vurderingene først

Det er din tur til å trekke, og du har nettopp funnet på et glupt trekk. Før du virkelig foretar trekket, bør du alltid foreta visse rutinemessige vurderinger:

- Er noen av dine andre brikker truet der de nå står? Isåfall bør du kanskje gjøre et annet trekk.

- Åpner du opp for trussel mot noen av dine egne brikker hvis du flytter brikken? Da bør du ikke flytte brikken uten at du har en veldig god grunn til det

- Vil brikken trues på det nye stedet du flytter den til? Da bør du vanligvis ikke flytte brikken, med mindre motstanderen selv setter seg i vansker med å ta brikken din.

 

Ødelegg motstanderens plan

Midtveis i spillet er det ofte lurt å foreta noen strategiske trekk som ødelegger motstanderens plan. Her er noen trekk som kan gjøre dette:

Du kan foreta en rokering. Derved må motstanderen ofte totalt omkalfatrere sine posisjoner for å true kongen din.

Du kan flytte frem et tårn en eller to rader. Tårnet vil nå beskytte en hel rad som motstanderen hadde tenkt å bruke som utgangspunkt for et angrep.

Flytt et tårn inntil kongen. Tårnet vil nå beskytte kongen mot brikker som kan komme inn og direkte true kongen.

Flytt en bonde i nærheten av kongen ett skritt frem. Nå blir det vanskeligere å ta en bonde på raden umiddelbart foran kongen og så true kongen.

 

Overrask motstanderen

Hvis du har en motstander som du ofte spiller med, kjenner han ofte måten din å spille på. Det kan lønne seg å variere spillestil. Derved forpurrer du strategien som motstanderen ofte har lagt opp på forhånd.

Overraskelsesmomentet kan i noen tilfelle være så nyttig, at noen overraskende trekk gir deg et større overtak enn øvrige trekk som er logisk sett bedre.

 

Hvordan brase inn i motstanderens rekker

Dette er et triks du kan bruke for å true motstanderens konge, felle en viktig brikke eller ødelegge hans forsvarsstruktur.

Posisjoner dronningen din, en løper eller en springer slik at den kan felle en bonde eller en annen brikke inne på motstanderens nærområde.

Posisjoner enda en annen brikke på samme måten slik at den også har mulighet til å gå inn på samme felt hos motstanderen.

Kjør så frem en av brikkene og fell en brikke hos motstanderen. Nå kan ikke motstanderen felle brikken din uten selv å tape enda en brikke  fordi brikken du har kjørt frem er beskyttet av den andre brikken din.

 

 

Noen interessante produkter

Finn en god hotellplass til en rimelig pris - Gjennom denne tjenesten kan du søke etter hotellplass i 235000 hoteller fordelt på 225 land og finne det rimligste hotellrommet som sarer til den kvaliteten og servicenivåetdu du ønsker, og så kan du bestille hotellplass Tjenesten har også prisgaranti slik at du kun betaler den prisen du har booket for.

Find the best hotel deal



StrawberryNET.com - Kvalitets-kosmetikk for reduserte priser - I denne nettbutikken kan du bestille alle kosmetikkvarer fra alle ledende produsenter i verden. Forsendesle over hele verden. Frakt inkludert i prisen. Noen få eksempler på produsenter i lageret: Anna Sui, Biotherm , Borghese , Bvlgari , Carita , Cellex-C, Chanel, Christian Dior , Clarins, Clinique, Darphin , Decleor , Dermalogica , Estee Lauder , Guerlain, Guinot.



Internasjonal nettbutikk med alle typer kroppsbyggingstilskudd og naturnedisin med skandinaviskspråklig avdeling - I denne nettbutikken vil du finne enhver type tilskudd som du ikke kan finne her hjemme. Hvis du skal ha større kvantitet av en vare kan det også bli billigere å bestille herfra fremfor å kjøpe det i en norsk forretning.



Naturprodukter for å bedre helsen, motvirke aldringssymtomer og bedre sexlivet - Her finner du kvalitetsprodukter for å stimulere erotisk velbehag og for å hjelpe mot problemer innen sex-livet. Her er også produkter for å motvirke og slå tilbake aldringssympromer i huden og hele kroppen. Du finner også naturlige medisiner for vanlige problemer i hjerte- og karsystemet, fordøyelsesapparatet, ledd, skjellettet og musklene. Her er produkter for å gi bedre generell helse i huden og produkter mot spesifikke problemer i hud og hår som kviser, rosasea, eksem, rynker aldersflekker og solskader

Venligst gå her for å se på kvalitetsproduktene innen helse og anti-aldring




SJAKKREGLER

 

Sjakkbrettet har 64 ruter ordnet i 8 rader og 8 kolonner.De er vekselvis hvite og sorte eller øvrige farger med samme symbolverdi. Hver kolonne er navngitt med bokstavene a-h fra venstre mot høyre og hver rad er navngitt med tallene 1-8 nedenfra og oppover, sett fra en av spillernes posisjon, og motsatt vei fra den andre spilleren. Hver rute navngis ved nummereringen på kolonnen og raden den befinner seg i. Ruta nederst til venstre (a1) er altid mørk og ettersom rutene er vekselvis mørke og lyse, bestemmer dette fargen på alle rutene.

 

Spillerne sitter ovenfor hverandre på hver sin side. Hver spiller har 16 brikker. Det er skikk å trekke hvem som skal had de svarte og hvite brikkene, og den med de hvite brikkene begynner den første omgangen. Spilles flere partier etter hverandre, vil spillerne vekselvis begynne for hvert parti. Brikkene flyttes etter bestemte regler for hver type brikke.

 

En spiller kan flytte en brikke inn på samme ruta som en av motstanderens brikker, hvis motstanderens brikke hvis motstanderens brikke er i veien. Da slås motstanderens brikke ut. og går ut av spillet.

 

Hele formålet med spillet er å slå ut motstanderens konge, den sentrale brikken i spillet.

 

Brikkene og deres oppstilling før spillet

 

Før spillet oppstiller hver motstander brikkene sine i de to radene nærmest seg på hver sidce.

 

Den som har lyse brikker oppstiller dem på følgende måte i den innerste raden fra venstre mot høyre før åpning.

Tårn - springer (hest) - løper (ridder) - dronning- konge- løper (ridder) - springer (hest) - tårn.

 

Den som har mørke  brikker oppstiller dem på følgende måte i den innerste raden fra venstre mot høyre  før åpning. Tårn - springer (hest) - løper (ridder) - konge - dronning- løper (ridder) - springer (hest) - tårn.

 

Denne oppstillingen sørger for at dronning og konge altid står rett overfor hverandre, at hvit konge kommer på svart felt og at svart konge kommer på hvitt felt.

 

I raden utenfor oppstilles bare bønder (soldater) som det er 8 av for hver spiller.

 

 

Hvordan brikkene går og slår

 

De fleste brikker, bortsett fra springeren, kan ikke hoppe over motstanderens brikker, men bevege seg bare langs en fri bane. Hvis en motstanders brikke er i veien, kan denne vanligvis slås ut ved at brikken flyttes inn på feltet til motstanderens brikke, men brikken stopper der.

 

Bøndene flyttes ett skritt rett frem hver gang, men den første gangen en bonde flyttes kan den flyttes to skritt. Bøndene går bare rett frem, og aldri tilbake. Bøndene slår på skrå, ikke rett fremover. Hvis en bonde har blitt flyttet to skritt første gangen, kan den slå rett til siden i neste trekk.

 

Tårnene kan flyttes rett fremover -tilbake eller til høyre og venstre så mange skritt en vil der det er fri bane og slår samme vei.


Springerne flyttes ett skritt i rett linje (frem, tilbake, tilhøyre, tilbestre) og ett på skår hver gang eller omvent ett på skrå og ett i rett linje.. Springeren kan hopp over en annen brikke. Den slår på samme måte.

 

Løperne kan flyttes så mange skritt en vil i en fri bane, men bare på skrå. De slår i samme retning.

 

Dronninga er spillets kraftigste brikke. Den kan flyttes så mange skritt en vil i fri bane fremover,, tilbake til høyre og venstre og på skrå.


Kongen kan flyttes ett skritt av gangen fremover, til sidene og på skrå.

 

 

Visse spesielle trekk

 

Hvis det ikke er noen brikker mellom et tårn og kongen, og hverken kongen eller løperen er flyttet før, kan  en i ett trekk flytte kongen til siden inn på plassen der løperen sto og tårnet motsatt vei til andre siden av kongen. Dette kalles rokade. Rokade brukes for å omfordele posisjonene av strategiske hensyn.

 

Spillets avslutning

 

Spillet vinnes ved at en spiller slår ut kongen til motspilleren.

 

Hvis en konge er i posisjon til å bli slått ut av motstanceren,  sies kongen å være i sjekk. Det er vanlig høflighet at motstanderen gjør oppmerksom på dette ved å si "sjakk", men er ikke pliktig til det. Den spilleren som er i sjakk må da prøve å redde unna kongen.

 

Hvis kongen ikke kan flyttes noe sted uten å være i sjakk, sies kongen og spilleren å være sjak matt. Da kan kongen utslås i neste trekk.

 

Teoretisk sett har ikke en spiller tapt før kongen er slått ut. Hvis en spiller setter motstanderen i sjakk eller tilogmed sjakk matt uten å skjønne det, kan spillet fortsette, og det er da kan fremdeles motstanderen vinne, men dette skjer ytterst sjeldem.

Hvis en spillers konge ikke er i sjakk men ikke kan flytte noe sted uten å komme i sjakk, sies kongen å være sjakk patt. Hvis spilleren heller ikke kan flytte noen annen brikke, er spillet uavgjort. Dette kalles remis.

 

Hvis en spiller har tapt alle brikkene, og er i en umulig situasjon til å vinne, kan han likevel prøve å manipulere seg inn i en remis-posisjon slik at spillet blir uavgjort.



Sjakkbrettet med oppstilling av brikkene før spillet begynner (Et frikopierbart bilde fra Wikipedia.org)

 

 

Sjakkbrikker i standardisert utforming i følgende rekkefølge fra venstre konge-tårn-dronning-bonde-springer-løper (Et frikopierbart bilde fra Wikipedia.org)

 

 

 

Sjakkspillets historie

Sjakkspillet oppstod antakelig i India i the 6 århundre. Brikkene representerte forskjellige kampavdelinger innen det indiske militærvesenet - infanteri (fotsoldater), kavaleri (soldater til hest), elefantkampenheter og vognkampenheter. Disse brikkene ble siden opphavet til bønder, springere, løpere og tårn.

Spillet videreutviklets i Persia. Etter den islamske erobringen av Persia i 633-644, spredtes spillet i den islamske verden og kom også til Spania, Portugal og Hellas.

Snart kom det også til resten av Europa. Det var da spillet fikk navnet sitt som kommer av det persiske navnet for konge .-sjah.

Et berømt spansk 1300-tallsmanuskrift (Libro de juegos) omhandlet sjakk, backgammon og terningspill.

Etter 1700 introdertes mange viktige regelendinger. Spesielt utviklets dronninga til spillets sterkeste brikke.

Ikke før på 1800-tallet kom de moderne reglene for remis.

Sjakk ble en konkurransesport først på midten av 1800-tallet.